Lauran-dogi2

Koiranomistajan painajainen – mistä hoitaja matkan ajaksi?

Lemmikinomistaja joutuu miettimään, voiko lähteä lyhyellekään reissulle, jos hoitajaa ei ole. Kenneliin vieminen ei ole enää ainoa vaihtoehto, sillä uusi verkkopalvelu välittää luotettavia hoitajia tilapäiseen tarpeeseen.

Hoitajan hankkiminen lemmikille on nykyään yhtä helppoa kuin loma-asunnon vertaisvuokraaminen AirBnB-palvelussa. Alun perin Belgiassa perustettu lemmikinhoitoportaali Pawshake yhdistää tilapäistä lemmikinhoitoa tarjoavat henkilöt hoitopaikkaa vailla olevien koirien ja näiden omistajien kanssa.

– Tavoitteenamme on, että jokaisesta Suomen kaupungista löytyisi vähintään yksi lemmikinhoitaja. Pohjoisimmat hoitajamme ovat Rovaniemeltä, eteläisimmät Helsingistä, mutta etsimme jatkuvasti lisää luotettavia hoitajia, kertoo Suomen lisäksi 17 maassa toimivan Pawshaken yhteisömanageri Mirjam Kemppainen.

Vielä muutama vuosikymmen sitten koirat olivat tyypillisesti vahtikoiria, joiden aamupissattamisesta ei tarvinnut huolehtia – ulkoruokinnassa sekin hoitui itsestään ilman ihmisen apua. Nykyään monella koiralla on oma paikka sohvalla, muiden perheenjäsenten rinnalla.

Koirien roolien muutokset liittyvät yhteiskunnan muutoksiin, kuten kaupungistumiseen, hyvinvoinnin lisääntymiseen ja perherakenteiden muutoksiin. Vaikka koirista ei olekaan tullut vielä aivan täysvaltaisia perheenjäseniä, koirien katsotaan nykyään kuuluvan perheeseen.

– Koirien kanssa ei neuvotella arjen toiminnoista, kuten muutosta toiselle paikkakunnalle, mutta koira otetaan kyllä huomioon näitä ratkaisuja tehtäessä, sosiologian professori Leena Koski Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Vain luotettavia hoitajia

Pawshakessa kukin hoitaja hinnoittelee palvelunsa itse, mutta maksu hoituu palvelun kautta, ja siitä peritään 19 prosentin osuus. Sillä katetaan muun muassa vakuutus, asiakaspalvelu sekä nettisivun ja sovelluksen kehittäminen

Palvelun ja hoitajien luotettavuutta seurataan aktiivisesti. Lemmikkien omistajat voivat jättää julkisen palautteen hoitajasta muiden nähtäväksi. Periaate on tuttu myös muun muassa AirBnB:stä ja Uberista, ja sillä varmistetaan palvelun laatu.

Helsinkiläinen eläintenystävä Katarina Bisi on yksi Pawshakessa hoitoa tarjoavista käyttäjistä. Hän kertoo, että hoitopyyntöjä tulee yllättävän paljon. Joistain hoitosuhteista on tullut pysyviä.

Bisi puuhailee koirien kanssa samoja asioita, mitä tekisi muutenkin.

– Mielestäni koira voi olla hyvin monessa touhussa mukana. Olen käynyt hoitokoirien kanssa esimerkiksi purjehtimassa tai Kallio Block Party -tapahtumassa. Toki kysyn aina ennakkoon omistajalta luvan ja jos huomaisin, ettei koira viihdy jossain paikassa, menisimme pois.

Tähänastiset hoitokeikat ovat hoituneet niin, että koirat ovat olleet Bisin luona. Myöhemmin syksyllä on edessä tilanne, jossa Bisi muuttaa muutamaksi päiväksi koiran kotiin.

– Tällöin olen päivät töissä ja illat koiran luona.

Bisi suosittelee Pawshake-hoitajuutta kaikille tunnollisille ihmisille.

– Lisäksi pitää olla kiinnostunut eläimistä, että jaksaa vaikkapa lenkittää huonollakin säällä. Pitää myös olla jonkinasteinen käsitys kyseisen eläinlajin hoidosta.

Bisin mukaan hoitajantehtävät sopivat myös lapsiperheille, jos vastuu eläimenhoidosta on kuitenkin koko ajan aikuisella.

– Tällöin lapset voivat opetella vanhempiensa kanssa, miten eläintä hoidetaan.

Ihmisen paras ystävä

Vaikka koirien ja muiden lemmikkien hoitoon panostetaan yleisesti enemmän kuin ennen, professori Leena Koski korostaa, että niiden asema on kulttuurisidonnainen. Suomessakaan ei ole yhtä ainoaa yhtenäiskulttuuria suhteessa koiriin.

– Maailmassa on arvioitu olevan enemmän ihmisasumusten liepeillä eläviä kulkukoiria ja puoliksi villejä koiralaumoja kuin ihmisten seurassa asuvia lemmikkejä. Suomessakin koiria pidetään monesti likaisina, äänekkäinä, vaarallisina tai muuten ihmisten asuinympäristöön sopimattomina eläiminä, Koski muistuttaa.

Monet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet koirien edistävän terveyttä.

– Koirat vaativat useita päivittäisiä lenkkejä, minkä ansiosta koiranomistajat liikkuvat keskimääräistä enemmän. Koirien ja muiden karvaisten lemmikkien on todettu vähentävän stressiä ja ahdistusta, mikä liittyy silittämisen tuomaan mielihyvään. Koira voi myös auttaa uusien sosiaalisten suhteiden luomista ja siten vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytyneisyyttä.

Vaikka lemmikillä onkin oma erityinen paikkansa ihmisen elämässä, se ei silti korvaa ihmistä perheessä.

– Ystävyys koiran kanssa on kuitenkin erilaista kuin ystävyys ihmisen kanssa – ei yhtään vähempiarvoista, mutta erilaista.

Lue seuraavaksi: